
)%20(1)_edited.png)
Heb je soms het gevoel dat je kind moeite heeft met plannen, zich concentreren, of omgaan met teleurstellingen? Dat is heel herkenbaar! Kinderen leren ontzettend veel en daarvoor hebben ze meer nodig dan alleen kennis. Je kind gebruikt hiervoor dagelijks zijn executieve functies: de regelfuncties in het brein. Bij Polaris helpen we jouw kind deze superkrachten te ontdekken en te versterken.
Wat zijn executieve functies precies?
Executieve functies helpen ons om verschillende taken in het dagelijks leven vlot uit te voeren. Denk maar aan op tijd op school geraken, het juiste hoofdstuk leren voor een toets of boodschappen doen zonder iets te vergeten. Ze zijn de basis voor hoe we ons gedragen, leren en omgaan met de wereld om ons heen.
​
Het ontwikkelen van deze vaardigheden is ontzettend belangrijk voor kinderen. Als ze deze functies goed beheersen, staan ze sterker en meer zelfverzekerd in het leven. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op hun dagelijks leven, maar ook op hun schoolprestaties. Of het nu gaat om huiswerk maken, leren voor een toets of omgaan met klasgenoten, executieve functies spelen een cruciale rol.
​
Bij Polaris gaan we met je kind aan de slag rond executieve functies. Dit kan tijdens de huiswerkbegeleiding of spelenderwijs tijdens de Polaris Club. We delen allerlei inzichten, tips en tricks om deze vaardigheden te versterken, altijd op een speelse en toegankelijke manier.
De 11 superkrachten van de hersenen: executieve functies uitgelegd
Er zijn 11 executieve functies die we dagelijks gebruiken. Ze werken vaak samen en helpen je kind om het beste uit zichzelf te halen.
​​
1. Werkgeheugen: De vaardigheid om informatie in je hoofd te houden terwijl je een ingewikkelde taak uitvoert.
​​
2. Plannen: Het vermogen om een stappenplan te bedenken om een doel te bereiken of een taak te voltooien. Het gaat ook over beslissen waar je je aandacht op richt.​
3. Organiseren: Het vermogen om dingen op een gestructureerde manier te rangschikken of te ordenen, of dit nu spullen, taken of ideeën zijn.​
4. Tijdmanagement: Het vermogen om in te schatten hoeveel tijd je hebt, hoe je die tijd kunt indelen en hoe je je aan deadlines houdt. Het is ook het besef dat tijd belangrijk is.​
5. Metacognitie: Het vermogen om een stapje terug te doen om jezelf en de situatie te overzien. Het is nadenken over je eigen denken en hoe je een probleem aanpakt. Je stelt jezelf vragen als: "Hoe pak ik dit aan?" of "Heb ik het goed gedaan?"
​​
6. Flexibiliteit: De vaardigheid om plannen aan te passen als er iets onverwachts gebeurt, nieuwe informatie beschikbaar komt of als er fouten worden gemaakt.
​
7. Reactie-inhibitie (impulsbeheersing): Het vermogen om na te denken voordat je iets doet. Het geeft je de tijd om een situatie te beoordelen en na te gaan hoe jouw gedrag deze beïnvloedt.
​​
8. Taakinitiatie: Het vermogen om zonder uitstel aan een taak te beginnen, op tijd en op een efficiënte wijze.
​​
9. Volgehouden aandacht: De vaardigheid om aandacht te blijven schenken aan een situatie of taak, zelfs als er afleiding is, je moe bent of de taak saai is.
​​
10. Doelgericht doorzettingsvermogen: Het vermogen om een doel te formuleren, dat te realiseren en daarbij niet afgeleid of afgeschrikt te worden door andere behoeften of tegengestelde belangen.
​​
11. Emotieregulatie: Het vermogen om emoties zodanig te sturen dat het gedrag past bij de situatie. Dit betekent dat je kind leert omgaan met frustratie, teleurstelling of opwinding zonder dat dit tot probleemgedrag leidt.​
Hoe Polaris jouw kind helpt met executieve functies
Bij Polaris geloven we dat elk kind de kracht heeft om te groeien.
Door gericht te werken aan de executieve functies, geven we jouw kind de tools in handen om beter te functioneren op school én in het dagelijks leven.
Dit doen we op een manier die past bij de leeftijd en de behoeften van jouw kind:
​
-
Spelenderwijs leren: Vooral bij jongere kinderen integreren we het oefenen van executieve functies in leuke en uitdagende spelletjes.
-
Praktische tips: We geven concrete handvatten die je kind direct kan toepassen, zowel tijdens huiswerk als daarbuiten.
-
Persoonlijke begeleiding: Elk kind is uniek. We kijken naar de specifieke noden van jouw kind en passen onze aanpak daarop aan.
Wil je ontdekken hoe we bij Polaris de executieve functies van jouw kind versterken via onze trajecten of de Polaris Club? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We kijken graag samen hoe we jouw kind kunnen helpen om nog sterker in het leven te staan!